New Stone Row on Dartmoor

A new stone row has recently been built on Dartmoor near Hay Tor. In contrast to the earlier examples the purpose and date of this one are beyond doubt.  This line of stones has been constructed to prevent vehicles straying onto the moor from the nearby car park and by the looks of it we can be fairly sure that it was erected earlier this year. Could it be possible that the prehistoric rows were built to serve a similar purpose – denoting an edge between different activities? Morphologically this row is similar in character to many of the others on the moor and the National Park Authorities of the future will need to be careful that its origins are not forgotten and it is misinterpreted.

Advertisements

2 comments

  1. I hope they used the Megalithic Yard to space the stones out Sandy 🙂

    Like

    1. I think we can be fairly confident that the spacing reflects the widths of cars.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: