Featured Row – Bryn Seward

Bryn Seward WPP1110540

The cairn at Bryn Seward blocks sea views from a short length of the adjacent stone alignment.

Many of the British stone rows are situated to provide a very restricted view of the sea. At large numbers of these sites the sea is hidden from view along part of the row. This seems to be deliberate and further evidence to support this contention exists at Bryn Seward where the sea view is blocked by a nearby cairn. This is the first identified evidence for sea view blocking being created by an artificial feature and whilst, as always, deliberation cannot be proven, the effect is so perfect that it is difficult to dismiss. The cumulative evidence that the British stone rows were carefully positioned to provide a range of special and particular visual links to the surrounding landscape illustrates that this aspect must have been central to their purpose. In the same way that Roman forts and medieval castles were sited with control of the landscape in mind, the row builders seem to have been concerned with visually linking and referencing their special places.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: